Ventspils tehnikums 2025. gada 19. novembrī plkst. 18.00 aicina uz praktisku un aromātiem bagātu meistarklasi “Sildošas un kņudinošas garšvielas ziemai”, ko vadīs Baiba Grīnberga – uztura speciāliste, fizioloģe, “Manas Garšas” radītāja un vadītāja. Baiba Grīnberga ir aizrautīga garšvielu maisījumu veidotāja un jaunu recepšu autore, kurai vislielāko gandarījumu sagādā iespēja pārsteigt citus ar vēl nezināmām garšām un to īpašībām. Šajā meistarklasē viņa aicinās atklāt, kā garšvielas var kļūt par īstu rudens sabiedroto – gan virtuvē, gan pašsajūtā. Meistarklases laikā dalībnieki: gatavos un baudīs garšvielu tējas, veidos dažādu veidu aromātiskus karijus, kas piestāv gaļas, pākšaugu, dārzeņu ēdieniem un pat desertiem, radīs jaunas garšvielu buķetes kafijai, karstvīnam un piparkūkām. Būs iespēja radoši darboties un paralēli uzzināt jaunākās atziņas ar garšvielu nozīmi organisma imūnsistēmas stiprināšanā un pretiekaisuma darbībā. Lai siltumu varētu sajust ne tikai garšās, meistarklases laikā tiks gatavoti burkānu mafini, kur katrs varēs izmēģināt paša radītos garšvielu maisījumus. Dalībnieki uz mājām dosies ar pašu gatavotiem garšvielu maisījumiem aptuveni 15 eiro vērtībā – praktisku un iedvesmojošu turpinājumu vakaram. Dalības maksa: 40 eiro. Cenā ietilpst produkti, kas nepieciešami maisījumu pagatavošanai, profesionāls tehniskais aprīkojums un nepieciešamie palīglīdzekļi (vienreiz lietojamais priekšauts, gumijas cimdi). Pieteikšanās līdz 2025. gada 11. novembrim, aizpildot pieteikuma anketu – https://forms.gle/NDbwSWqrjFAej6GaA Vietu skaits ir ierobežots!
2025. gada 6. novembrī plkst.18.00 Ventspils tehnikumā norisināsies meistarklase “PASTĒTES”. To vadīs Ventspils tehnikuma pedagogs Uldis Ernstsons, kurš dalīsies ar savu pieredzi, receptēm un profesionāliem padomiem, lai katram būtu iespēja izprast pastētes būtību – no tekstūras līdz aromātam. Kā reiz rakstījis Onorē de Balzaks: “Viņš ēda ar lēnu baudu, nogriezdams nelielus gabaliņus no foie gras pastētes, it kā katrs kumoss būtu dārgums, kas jāizbauda līdz pēdējam.” Šī meistarklase būs tieši par to – par garšu, baudīšanu un meistarību. Pastēte ir aukstais ēdiens, ko gatavo no gaļas, zivīm vai citiem produktiem, tos samaļot, pēc tam tiem pievienojot garšvielas un tos saputojot viendabīgā masā. Protams viena no vispopulārākajām pastētēm pasaulē ir franču foie gras, kas gatavota no pīļu aknām un ko uzskata par delikatesi. Bet ne mazāk iecienītas ir arī cita veida pastētes, jo šis ēdiens ir kā lieliska maltīšu sastāvdaļa jebkurā ēdienreizē. Meistarklasē dalībniekiem būs iespēja gatavot četras dažādas pastētes: Klasiskā cūkgaļas aknu pastēte būs lielisks sākums iesācējiem – maiga, krēmīga un gatavota pēc tradicionālas receptes ar sīpoliem, burkāniem, sviestu un garšvielām. Vistu aknu pastēte ar brendiju vai konjaku pārsteigs ar izsmalcinātu, viegli saldenu garšu un samtainu tekstūru, ko pastiprina brendija aromāts. Piparu pastēti ar zaļumiem novērtēs tie, kam patīk izteiktākas garšas – pikanta, ar timiāna, rozmarīna un čili pieskaņu, lieliski piemērota uzkodu galdam vai vīna vakaram. Veģetārā “aknu” pastēte tiks gatavota no sēnēm, pupiņām un valriekstiem – ar pārsteidzoši līdzīgu garšas niansi kā klasiskajām aknu pastētēm. Meistarklase piemērota gan kulinārijas entuziastiem, gan tiem, kas vēlas papildināt savas prasmes. Dalības maksa: 40 eiro Pieteikšanās līdz 2025. gada 2. novembrim, aizpildot pieteikuma anketu – ej.uz/vtmeistarklasepastetes Vietu skaits ir ierobežots!
2025. gada 22. oktobrī, plkst. 18.00 Ventspils tehnikumā norisināsies meistarklase “Svētku dekori interjerā”, kuru vadīs dekoratore Laura Lapiņa. Vai esi kādreiz aizdomājies, ka māja, gluži kā cilvēks, maina noskaņu līdz ar gadalaikiem? Ja ziemā to iedzīvina gaismiņas, pavasarī – koši tekstili, bet vasarā – ziedi, tad rudens sniedz īpašu iespēju – radīt mājīgu un siltu atmosfēru ar oriģināliem dekoriem. Kā un ar ko varam dekorēt telpas rudenī, meistarklasē rādīs, stāstīs un mācīs dekoratore Laura Lapiņa. Laura pati par sevi saka: “Strādāju kā dekoratore – man patīk radīt skaistu un radošu vidi gan ikdienai, gan svētkiem. Patīk iedvesmoties no detaļām, krāsām un cilvēkiem, un vienmēr priecājos par jauniem izaicinājumiem un idejām.” Meistarklases dalībnieki: apgūs idejas, kā izmantot neierastus un netradicionālus materiālus. Būs pieejami dažādi materiāli, ar kuriem parasti dekorus negatavo; paši radīs savu unikālo dekoru, uzzinās, kā ar mazām detaļām padarīt mājokli rudenīgi svinīgu, uz mājām dosies ne tikai ar rokām darinātu rotājumu, bet arī jaunām radošām idejām. Pieredze nav nepieciešama – vien atvērtība jaunām idejām un vēlme ļauties fantāzijai. Meistarklases cena: 35 eiro Pieteikšanās meistarklasei līdz 15. oktobrim, aizpildot anketu – https://forms.gle/MoZE2VAWF2eEJvv77
Tikšanās Gāliņciema bibliotēkā ar aizrautīgu dzimtu izzinātāju un bibliotekāri Ritu Legzdaini sarunās par dzimtu pētniecību, netveramo pagātnes mantojumu un resursiem dzimtas vēstures izzināšanā.
Ventspils tehnikums turpina attīstīt bērnu un jauniešu izglītojošās un radošās brīvā laika pavadīšanas iespējas, piedāvājot unikālu 9 mēnešu programmu “Vēlos būt šefpavārs!”. Programma norisināsies no 2025. gada oktobra līdz 2026. gada jūnijam, un tā paredzēta bērniem vecumā no 8 līdz 13 gadiem. “Vēlos būt šefpavārs!” mērķis ir veicināt bērnu radošumu, zinātkāri un prasmes jēgpilnai brīvā laika pavadīšanai. Nodarbību laikā bērni ne tikai apgūs ēdienu gatavošanas pamatus, bet arī mācīsies sadarboties komandā, izprast sabiedrībā pieņemtās uzvedības normas un kopt savu labjūtību. Nodarbības vadīs Ventspils tehnikuma ēdināšanas un viesmīlības jomas vadošie pedagogi. Programmas norise Nodarbības notiks reizi mēnesī, sestdienās, katrai grupai nodarbība ilgs 3 stundas. Dalībnieki gatavos 2–3 ēdienus atbilstoši nodarbību tēmai un iespējai to mājās patstāvīgi gatavot atkārtoti. Dalībnieki katrā nodarbībā gatavos arī ēdienu papildinošu dzērienu, kā arī veidos atbilstošu galda klājumu un tā noformējumu. Katras nodarbības noslēgumā pagatavotais cienasts tiks baudīts uz vietas vai paņemts līdzi vecākiem. Grupu sadalījums: Bērniem vecumā no 8 līdz 10 gadi nodarbības notiks no plkst. 09.30 līdz 12.30; Bērniem vecumā no 11 līdz 13 gadi nodarbības notiks no plkst. 13.00 līdz 16.00. Katrā grupā 12–13 bērni. Nodarbību tēmas nodarbība – 2025. gada 11. oktobrī – “Saulainā Itālija” – Iepazīsim Itālijas garšu pasauli un gatavosim klasiskus itāļu ēdienus. nodarbība – 2025. gada 8. novembrī – “Svinam Latvijas dzimšanas dienu” – Radīsim svētku galdu ar rudens veltēm un tradicionāliem ēdieniem, godinot Latvijas garšas. nodarbība – 2025. gada 13. decembrī –“Ziemassvētki klāt! – Gatavosim siltus un aromātiskus ēdienus svētku noskaņās, lai radītu īstu Ziemassvētku sajūtu. nodarbība – 2026. gada 10. janvārī – “Sasildīsimies!” – Mācīsimies vārīt gardas zupas un gatavot sildošus karstos dzērienus ziemas vakariem. nodarbība – 2026. gada 7. februārī – Našķosimies! – Cepsim kūkas un gatavosim saldos našķus, kas sagādās prieku gan pašiem, gan mājiniekiem. nodarbība – 2026. gada 14. martā – Gaidām Lieldienas – Radīsim košus un gardus Lieldienu ēdienus, kas iederēsies svētku galdā. nodarbība – 2026. gada 11. aprīlī – Sportojam – Pagatavosim veselīgus un enerģiju dodošus ēdienus, kas piemēroti baudīšanai brīvā dabā. nodarbība – 2026. gada 9. maijā – Māmiņdienu gaidot – Gatavosim īpašus pārsteiguma ēdienus un desertus, lai iepriecinātu mammas svētkos. nodarbība – 2026. gada 5. vai 6. jūnijā – Bērnu ballīte – izlaidums – Noslēgsim programmu ar svinīgu ballītes ēdienu un našķu gatavošanu, radot īstu svētku sajūtu.(Iespējama papildu nodarbība, ja vienojas par tēmu un datumu) Dalības maksa 350 EUR par visu programmu (iekļautas produktu un noformējamam nepieciešamo materiālu izmaksas, kā arī atlīdzības pedagogiem). Apmaksa iespējama: vienā maksājumā līdz pirmajai nodarbībai, vai divos maksājumos (250 EUR līdz pirmajai nodarbībai, 100 EUR līdz trešajai nodarbībai). Maksājumi veicami ar pārskaitījumu. Dalībnieku vecākiem ir iespēja atgūt daļu summas, iesniedzot ikgadējo deklarāciju VID. Pieteikšanās Dalībnieku skaits ir ierobežots! Pieteikties iespējams līdz 5. oktobrim, aizpildot pieteikuma anketu – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd_EZPT3xzKIdSqCCW5Ux1I6O3G-HcqAvX-d0q0eyvyqyn-bQ/viewform
2025. gada 7. oktobrī, plkst. 18.00 Ventspils tehnikumā notiks meistarklases “Mērces un marinādes”, ko vadīs Ventspils tehnikuma pasniedzējs un restorāna “Strauss un kaza” šefpavārs Pēteris Silarājs. Mērce bieži vien ir tas elements, kas ēdienam piešķir īpašu noskaņu un izceļ garšas nianses. Tā ir kā slepenā sastāvdaļa, kas vienkāršu maltīti spēj padarīt izsmalcinātāku. Šajā meistarklasē būs iespēja iemācīties gatavot gan pasaulē zināmas klasiskās mērces, gan rudens sezonai piemērotas marinādes, kas ikdienas ēdienam piešķirs pavisam jaunu garšu. Dalībnieki kopā ar šefpavāru Pēteri Silarāju apgūs: Mērces: Diļļu ajoli Bermaise mērce Sarkanvīna demi glace mērce Franču vinegrette salātu mērce Marinādes: Rudens dārzeņu marināde Universālā marināde (marināžu pamatu pamats) Marināde krāsnī gatavotiem putnu gaļas ēdieniem Meistarklases laikā dalībnieki ne tikai apgūs receptes, bet arī uzzinās praktiskus padomus, kā restorānu virtuves paņēmienus izmantot mājās. Meistarklases cena: 39 eiro Cenā ietilpst produkti, kas nepieciešami ēdienu pagatavošanai, profesionāls tehniskais aprīkojums un nepieciešamie palīglīdzekļi (vienreiz lietojamais priekšauts, gumijas cimdi). Pieteikšanās meistarklasei līdz 1. oktobrim, aizpildot anketu – https://forms.gle/zBxf5A5vkFQi63CbA
24.septembrī plkst. 17.30 aicinām Gāliņciema bibliotēkā tikties ar zemnieku saimniecības "Bērziņi" dārznieci Ivetu Bērziņu. Sarunas par rudeni dārzā.